Siberian Husky klub Czech republic

Dnešní datum :

Acana
|  Hlavní stránka  |  Témata  |  Siberian Husky  |  Kontakt  

Úvod
· Domů
· Archív článků
· Diskuse
· Encyklopedie
· Fotogalerie
· Kalendář akcí
· Odkazy
· Otázky a odpovědi
· Plemeno Siberian Husky
· Poslat článek
· Váš účet
Klub SHK CR
· O klubu SHK CR
· Kontakty
· Dokumenty
· Seznam uživatelů
Chov
· Aktualní vrhy štěnat
· Krycí psi
· Chovné feny
Siberian Husky Rescue

· Siberian husky rescue

XL-PRA
· Co to je XL-PRA?
· Seznam vyšetřených pejsků
· První vyšetření
Aktivní témata diskuse

Uštěkaný pes
 Ztracený pejsek na Vsetínsku
 Podzimní a skorozimní akce a akcičky
 Krasny Ben a krizenec Scott
 Členové SIBERIAN HUSKY KLUBU
 Plstění znovu
 Husky víkend září 2010
 Chudák pes
 Daruji tříletého bílého pejska SH s PP.

Fóra Siberian Husky klub Czech republic

Uživatelský monitor
Vítejte, jste přihlášen(a) jako: Anonymní
Přezdívka
Heslo
(Registrovat)
Komunita:
Naposledy zaregistrovaný: M
Nových uživatelů dnes: 0
Nových uživatelů včera: 0
Celkem zaregistrovaných uživatelů: 320

Online návštěvníků:
Návštěvníků: 11
Uživatelů: 0
Celkem: 11
Siberian Husky klub Czech republic: Diskuse

FAQFAQ HledatHledat Uživatelské skupinyUživatelské skupiny NastaveníNastavení Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

leader

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Siberian Husky klub Czech republic -> O chovu, zdraví a sportu
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
EvaJ
pokročílý
pokročílý

Zaregistrován od: 14. bře, 2010

PříspěvekZaslal: st 14. červenec, 2010 13:51    Předmět: leader Odpovědět s citátem

Ahoj všichni. Chtěla bych poprosit o radu. Může 9 let stará fena vést spřežení mladých psů?? Je to naprosto úžasný vůdčí pes a splňuje všechny podmínky leadra. Ale bojím se, že ji ti mladí uženou. Je rychlá, ale oni rychlejší. Máte s tím někdo zkušenosti??
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
LusyW
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

Zaregistrován od: 05. dub, 2006

PříspěvekZaslal: st 14. červenec, 2010 16:35    Předmět: Odpovědět s citátem

Mě ještě tuhle poslední sezonu odleadrovala fena,které bude v srpnu 12. Byla to její poslední sezona,ale neměla problém,vodila osmispřeží. Je to pro ni určitě lepší než být vzadu,může si rychlost korigovat (do jisté míry samozřejmě,ale nikdo ji takhle aspoň nepotáhne za obojek) 9 let ještě není tak moc roků,aby přestala běhat.
ALE! Musíš si ji ty okouknout,v jakém je zdravotním stavu a jestli ji nic nebolí-chce to zhodnotit individuálně. A taky si uvědomit,o kolik rychlejší jsou mladí Usmívající
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
LusyW
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

PříspěvekZaslal: st 14. červenec, 2010 16:40    Předmět: Odpovědět s citátem

...mimochodem,Jára Fiala jel s 12-ti letým leadrem i část Pireny,protože ten pes na to prostě měl. A to byl neuvěřitelný výkon! Je to individuální. Teď mě napadá,že ten Fialovic byl děda té mojí,třeba je to dědičné Usmívající
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
EvaJ
pokročílý
pokročílý

PříspěvekZaslal: čt 15. červenec, 2010 22:41    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky za rady. Už aby přestalo být to vedro a já mohla vyzkoušet jak jí to poběží v čele lehčích tréninků. Každopádně zatím to vypadá nadějněUsmívající
Je to jediný pes v týmu, který poslouchá na slovo, tak by byla škoda, kdyby seděla doma..
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
SB
Expert diskuzích fór
Expert diskuzích fór

Zaregistrován od: 01. pro, 2009

PříspěvekZaslal: pá 16. červenec, 2010 10:48    Předmět: Odpovědět s citátem

Ahoj,
sice nemám žádné velké spřežení, ale mám hodně rozdílná psiska. Myslím figurou. Když jedeme dál a stane se, že jeden nestíhá, tak prostě chvilku ty ostatní brzdím. Oni pak většinou přijdou na to, že mají slabší článek a sami na chvíli zpomalí, než se brzdič zmátoří. Většinou nemusím ani stavět Usmívající
kavej
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

Zaregistrován od: 20. lis, 2005

PříspěvekZaslal: pá 16. červenec, 2010 11:51    Předmět: Odpovědět s citátem

Ahoj, nam sprezeni leadruje vystavacka (jina konstituce), kvuli ktere musim nekdy brzit, zvlast pri sjezdech z kopce. Posledni dobou jsem brzdila hodne i kvuli zadakovi, co mu odchazeji kycle. Myslim, ze dokud bude bez znamek bolesti a bude ji to bavit, skvele Ti ostatni psy nauci, vim, ze nekteri musheri jezdi s pesany i do 12 let, ale asi je treba to posoudit individualne, to Ty urcite poznas Usmívající. Pokud budes brzdit uz vetsinu cesty, chtelo by to asi zmenu. Trochu jsem doufala, ze sem pisne Sarka, te behala i velmi stara fenka se sprezenim dlouho a kdyz nestihala, ale jeste dobre behala, mela ji pripnutou na dlouhem navijecim voditku. Pak ji taky behala za sprezenim na volno, ale myslim, ze mela Sarka fakt stesti, ze ji myslivci nezastrelili... Tak treba jeste pisne sve zkusenosti. Hodne stesti! Kacka
EvaJ
pokročílý
pokročílý

PříspěvekZaslal: ne 18. červenec, 2010 9:45    Předmět: Odpovědět s citátem

No snad to půjde. Je teda o poznání pomalejší než ostatní, ale ti zas makají na 120% a rychle se utahají. Tím, že ji zkouším dát do čela by snad mohlo vyjít , že se všichni uklidní a nebudou tak šílet..ach jo.. najít leadra je jak hledat čtyřlístek:))) Děkuju za rady.
LusyW
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

PříspěvekZaslal: ne 18. červenec, 2010 17:16    Předmět: Odpovědět s citátem

To mi říkej... Co mi před 4 roky umřel leader, tak jsem obstojného ještě nenašla. Ti, co mi běhají vepředu jsou "snesitelní", ale pravý leader to není. Je to v psovi, ne jen ve výchově, jak si lidi myslí - ten pes prostě musí mít tu chuť poslouchat a spolupracovat Usmívající (mluvím o zatáčení...)
Janap
středně pokročilý
středně pokročilý

Zaregistrován od: 02. čec, 2009

PříspěvekZaslal: po 19. červenec, 2010 9:48    Předmět: Odpovědět s citátem

Hmmmm.......tak zrovna tohle si myslim je o výchově. Zatáčení je cvik jako každej jinej, takže pokud pes dobře nezatáčí, tak to nemá pořádně naučený a zažitý. Mě se to nejlíp naučil pes v lese Usmívající . Prostě jsem s nim chodila po lese na 2m vodítku a z který strany jsem chtěla, aby obešel strom na tu jsem dala povel. A že těch stromů je v lese hodně Usmívající . Ten pes se za léto naučil tak perfektně zahýbat, že na louce mi zahýbal sem a tam na kterou stranu dostal povel. Byl na to úplně 100%.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vovsova
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

Zaregistrován od: 20. říj, 2005

PříspěvekZaslal: po 19. červenec, 2010 14:18    Předmět: Odpovědět s citátem

Smějící
Sorry, ale musim se pousmat Velmi šťastný

Cvik jako kazdej jinej, tak to rozhodne neni...nejde o to jestli dojedes na krizovatku zarves povel a pes odboci...to je podle me laicka predstava.

Musis si uvedomit, ze te pes ma za sebou treba 4 rady dalsich psu a pri predstave, ze reknes povel a on se okamzite spakuje a pujde hned na spravnou stranu, to je cesta do pekla nebo do nemocnice. ten pes si musi byt vedomej ze ma zodpovednost za celou smecku i za pana... pes musi chapat ze za sebou ma nalozeny sane a ze snima vsude neprojede a musi najit v tom smeru nejlepsi schudnou cestu. tohle neni o tom ze umi prava a leva...jde o to, ze musi chapat co po nem pan chce...ne ze ma ted vyjet ze stopy a primo to vzit skrz les...to je ve psovi tohle ho nikdy naucit nemuzes...leader pozna kdy chces jit do lesa a kdy chces zahnout az na rozcesti (tohle je teda spis o hlasivkach:-) ). u jednoho psa je to celkem jedno tam ho pretahnes a je to, ale na to aby pes umel vist sprezeni na to potrebujes LEADERa a ne kazdyho psa umi do prava a doleva Mrkající
Janap
středně pokročilý
středně pokročilý

PříspěvekZaslal: po 19. červenec, 2010 15:01    Předmět: Odpovědět s citátem

Na psy nikdy povel k zahýbání křičet nemusim, oni slyšej dobře. A moc dobře vim o čem mluvim, žádná laická představa to neni Usmívající . Ten pes o kterym mluvim vodil 4ku a i 6ku. Měla jsem 11 psů a 10 let jsme s manželem závodili a to nikterak špatně Usmívající A pokud vim, tak Lucka mluvila zrovna o zatáčení. Proto tvrdim, že zatáčet se pes naučí....to o čem mluvíš ty, to už musí mít v sobě Usmívající
vovsova
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

Zaregistrován od: 20. říj, 2005

PříspěvekZaslal: po 19. červenec, 2010 15:33    Předmět: Odpovědět s citátem

Nemyslela jsem to nikrerak spatne ci urazlive Usmívající...s tim kricenim je to samodrejme nadneseny Mrkající ... je zatacet a zatacet ... doprava a doleva naucis i papouska nebo kralika Velmi šťastný
Lucka ma psy co zatacet podle tebe umej, ale stezovala si ze neumej zatacet podle me Smějící proste zatim nema leader srdcare Rázný Mrkající
LusyW
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

PříspěvekZaslal: po 19. červenec, 2010 18:54    Předmět: Odpovědět s citátem

Jasně, ti psi umí zatáčet, poslouchají povely (obzvlášť na závodech, kdy se běží po stopě...). ALE správný leader neumí jen zatáčet, ale umí u toho přemýšlet, nevšímá si okolních rušivých elementů (psíci, koně, srnky...), běhá s chutí, nezdržuje ostatní, nenapadá ostatní spřežení, čeká na musherovy povely a pracuje PRO NĚJ... To je ten rozdíl mezi leadrem a psem, co zatáčí.

Štěňata mi umí taky zatáčet, ale nedovedu si představit, že by mi leadrovali. Dovedou běžet s leadrem vepředu, ale jen jako doprovod. Až získají zkušenosti, třeba se z nich leader vyvrbí. Jsou vnímaví - to je dobrá věc.

To je stejný jako německý ovčák - na obrany můžeš vzít jakéhokoliv, oni se to naučí, ale ne všichni to budou dělat ochotně a rádi.
Janap
středně pokročilý
středně pokročilý

PříspěvekZaslal: po 19. červenec, 2010 20:55    Předmět: Odpovědět s citátem

Asi máme na psy každej jiný nároky. Já nechci, aby psi zatáčeli obzvlášť na závodech....musí zatáčet všude. A leader opravdu hned a bez rozmýšlení musí zahnout. Jinak to, že si nevšímá rušivých předmětů, pracuje s chutí, nezdržuje a nenapadá spřežení......to je snad úplně normální a musí to umět každej pes ve spřežení a ne jen leader. A tohle všechno se dá naučit. Co musí mít pes v sobě je třeba, že umí hledat cestu terénem...nadbíhá si do zatáček, aby se tam vešlo celý spřežení a saně a když otáčí celý spřežení, tak to nestřihne hned zpátky, ale vezme to obloukem, aby spřežení nezamotal. Ale jinak jsem právě z tvýho příspěvku pochopila, že mluvíš právě o zatáčení.
Janap
středně pokročilý
středně pokročilý

PříspěvekZaslal: po 19. červenec, 2010 21:00    Předmět: Odpovědět s citátem

A jinak k zadavatelce Usmívající
Fenku klidně dopředu zapřahat můžeš....po pár trénincích uvidíš, jak si tam vede a stíhá to. Pokud ti mladší jsou o dost rychlejší, budeš muset dost brzdit. A po nějaký době sama poznáš jestli to půjde nebo ne. Ale rozhodně jí bude líp v čele než vzadu, kde by jí ti psi táhli za krčák.
LusyW
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

PříspěvekZaslal: po 19. červenec, 2010 21:49    Předmět: Odpovědět s citátem

Janap - můžu se zeptat na Vaše jméno? Pfeiferová, tipuju podle googlu?
LusyW
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

PříspěvekZaslal: po 19. červenec, 2010 22:06    Předmět: Odpovědět s citátem

...jinak já chci, aby mi zatáčeli obzvlášť na trénincích - tam potkávám ty pejsky a koně a srnky... Ti při závodech moc nejsou Usmívající

Teď aby to nevyznělo, že mám agresivní psy, co neposlechnou - nikdy jsme nikoho nenapadly, ani když nám vběhl bígl přímo do spřežení. Naopak jsou až příliš kamarádští a pak je problém v zatáčce, když chci doprava a vlevo je pes. Jsou prostě zvědaví - dobře, šlo by to z nich asi po pár "výchovnejch" vyhnat, ale to se mi zase nechce a ani nemůžu - než káru zastavím a dojdu k nim, tak je to celé jinak. Navíc já raději po dobrém - dokud to jde.

Každopádně trvám na svém: Naučit povely a zatáčet se dá každej pes. Ale leader je něco víc, ne jen pes, co zatáčí.

A ten to prostě v té hlavě musí mít a nedá se mu to tam nahnat (minimálně ne v té úrovni). Asi bych tomu nevěřila, kdybych neměla leadra, kterému se téměř nemuseli dávat povely, ta mi četla už myšlenky. Nebo mi holt Aili nastavila laťku pro ostatní leadry díky tomu tak vysoko, že se k tomu ostatní mládež ne a ne přiblížit. Ale dejme tomu, leader je tříletá, letos by to měla zvládat zase o kus lépe. Na koloběžce poslouchají skvěle, ale prostě v tom spřežení je to něco jiného. Už tím, že je to smečka...
Janap
středně pokročilý
středně pokročilý

PříspěvekZaslal: út 20. červenec, 2010 14:13    Předmět: Odpovědět s citátem

Myslim, že v podstatě se na leadrovi shodnem, jen se to prostě špatně popisuje. Psaný slovo se hůř chápe. Takže toho necháme, bo každej by si povídal tu svou a k ničemu by jsme se nedobraly. Třeba se někde potkáme, tak si budem moct o tom popovídat. Usmívající
eva
Mistr této diskuze
Mistr této diskuze

Zaregistrován od: 16. dub, 2006

PříspěvekZaslal: út 20. červenec, 2010 14:36    Předmět: Odpovědět s citátem

Velmi šťastný jen si holky povídejte,alespon se tu něco děje.
Takže leadrem se pes už narodí?Dá se to zdědit? Fenka -leadr ,porodí 7 štěňat a všici mají předpoklady leadrovat? Velmi šťastný

Naposledy upravil eva dne st 21. červenec, 2010 9:25, celkově upraveno 1 krát
Janap
středně pokročilý
středně pokročilý

PříspěvekZaslal: út 20. červenec, 2010 15:26    Předmět: Odpovědět s citátem

Můžu k tomu napsat, co si o leadrovi myslim já, ale založíme si nový téma, bo tohle bylo na začátku o něčem úplně jinym. Usmívající
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Siberian Husky klub Czech republic -> O chovu, zdraví a sportu Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: