Zaslal: st 21. červenec, 2010 16:20 Předmět: Oční choroby u huskies - Pectinate ligament dysplasia
Chtěla bych se zeptat, zda má někdo z vás zkušenosti s následujícím očním onemocněním (také hereditárním, stejně jako XL-PRA) a zda nevíte, jestli lze nějakým genetickým vyšetření určit nosiče eventuelně zda je znám způsob dědění.
Primární glaukom - Goniodysgenesis/Pectinate ligament dysplasia - Primární glaukom je stav, při kterém dochází ke zvýšení nitroočního tlaku důsledkem sníženého odtoku komorového moku (nitrooční tekutina) v iridokorneálním úhlu, a který nemá zjevnou příčinu ve smyslu zánětu, úrazu apod. Iridokorneální úhel je úhel, který svírá rohovka a duhovka. V případech, že je tento úhel široký a přesto nacházíme zvýšený nitrooční tlak, hovoříme o glaukomu s otevřeným úhlem. V případech, kdy je úzký hovoříme o glaukomu s uzavřeným úhlem. U psů je mnohem častější druhá forma glaukomu, což souvisí s goniodysgenezí a dysplazií vazů umístěných v iridokorneálním úhlu (PLD).
Goniodysgeneze a Pectinate ligament dysplasia (PLD) označuje abnormální utváření iridokorneálního úhlu. Toto abnormální utváření může a nemusí vést ke zvýšení nitroočního tlaku. Neexistuje přímá korelace mezi rozsahem poškození (goniodysgeneze, resp. PLD) a vznikem glaukomu. U některých pacientů s relativně slabou formou PLD se rozvine těžký glaukom. A naopak u některých s rozsáhlou goniodysgenezí/PLD zůstává nitrooční tlak celoživotně normální. Je tedy zřejmé, že ještě stále dostatečně tomuto zákeřnému onemocnění nerozumíme a i proto je velmi obtížné s ním bojovat.
Zvýšený tlak vede k trvalému poškození očního nervu a může působit a bohužel většinou i způsobuje slepotu.
Diagnóza bývá postavena na základě vyšetření iridokorneálního úhlu (gonioskopie) a měření nitroočního tlaku. Důležitá je samozřejmě i plemenná příslušnost pacienta.
Plemen postižených goniodysgenezí a PLD je celá řada. Namátkou lze jmenovat baset, velššpringl španěl, sibiřský husky nebo americký kokršpaněl.
Ahoj, zatim zrejme nelze toto onemocneni genetickym vysetrenim zjistit. V prednasce MVDr. Beranka ze seminare pro chovatele, ktere jednou za cas temata zopakuji, ( www.chovatelskeseminare.cz ) jsem nasla: "je geneticky fixovany, dedicnost je zde velkou neznamou. Stejne tak neexistuji geneticke testy na toto onemocneni." Jedinym zpusobem v Cechach a zrejme i v zahranici je ona zminovana gonioskopie, ktera by mela byt soucasti kompletniho ocniho vysetreni - doufejme brzy povinne k chovu. V zahranici, kdyz jsem domlouvala kryti, po nas gonioskopii vylozene vyzadovali. Psu se pri gonioskopii nasadi specialni sklenena cocka na oko (napred nakapou znecitlivujici kapky) a prohledne se ocni lampou. Toto vysetreni pry k prevenci glaukomu staci udelat jedenkrat za zivota psa - tedy se nemusi opakovat pri kazdem ocnim vysetreni (ale jistota je jistota, ze ). Kdyz jsme na tomto vysetreni byli, rikal nam MVDr. Beranek, ze zrovna ten den u nej byl na ocnim vysetreni huskounek s prvozachytem - bohuzel pozde, tedy temer slepy, takze se v jeho pripade nedalo uz nic delat. Proto povinne ocni vysetreni muze mit i preventivni vyznam - pokud se zachyti vcas, da se lecit a pes v pripade pozitivni odpovedi na lecbu nemusi zcela oslepnout. Takoveho jedince samozrejme vyradit z chovu... Zdravi Kacka
Toho jsem se bála, že se neví, jakým způsobem se to dědí Pes a fena ze spojení, ze kterého je i můj "ideální" pes, touto chorobou totiž trpí. Oba rodiče jsou zdraví. Incidence dvou štěňat na spojení mi přijde dost vysoká - skoro jako kdyby se to dědilo recesivně a vadnou alelu nesli oba rodiče (ale nejsem genetik, prd tomu rozumím a ráda bych kdyby mi v tom někdo udělal trochu jasno).
Je-li moje obava oprávněná, pak je to na pytel, protože nese-li vadný gen matka (která je exteriérově přesně můj šálek kávy) tak je každé štěně po ní sázka do loterie Buď to potomek schytá natvrdo (když bude ze spojení se psem nosičem) nebo s padesáti procentní pravděpodobostí ponese vadu dál. A jestli je fena nositel nebo není teda zjistit nelze, hmmmmm
Hmmm Ona tam ta dedicnost asi uplne jednim genem vazana nebude, jinak by uz asi testy byly, je to u huskounu castejsi nez XL-PRA. 2 postizeni /vrh to je uz vazne hodne a nekde to tam bude litat. Sama vis, v Anadyru kastruji rovnou i sourozence takto postizenych zvirat... Mohla bys mi prosim poslat mailem fotku te krasavice? Jsem zvedava, co Te konstitucne zaujalo . Diky moc Kacka
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru